OF SHADASA

Zwitserse Witte Herders

 Nieuws 2011

 Geslaagd voor Schapendrijven!

Op 23-12-2011 hebben we de uitslag gekregen van de schapendrijftest en Januja is geslaagd! Jammer dat het een pilot betreft, maar we gaan zeker de test weer doen als hij erkend is door de Raad van Beheer!

 Test Schapendrijven

Op 17-12-2011 heeft Januja meegedaan aan de pilot schapendrijven in Haren!

Er waren deelnemers van verschillende rassen, oa een Duitse herder, Buhond, Welsh Corgi, Pumi. Middels deze pilot wordt geprobeerd een opzet te maken voor een officiele test schapendrijven. Er is geprobeerd om een samenvoeging te maken van de working herding test en de C.A.N.T test. Beide testen zijn door de Raad van Beheer wel erkend maar kunnen in Nederland niet gehouden worden. Er is nu een werkgroep mee bezig om dit nu ook in Nederland op poten te krijgen. Het is de bedoeling dat de Raad van Beheer deze gaat erkennen, zodat de honden die deze test gedaan hebben ook aan officiele wedstrijden  kunnen deelnemen en in de werkhondenklasse ingeschreven kunnen worden.

 

Januja heeft tot nu toe 4 lessen in schapendrijven gehad en ze heeft er ontzettend veel aanleg voor en plezier in! Deze test was wel spannend voor ons als beginnende hoeders.  Eerst mocht ze aan de lijn rondom de penn met de schapen lopen. Daarna moest ik met haar een stuk verderop gaan staan. De riem mocht eraf en Januja mocht zelfstandig naar de schapen gaan. Januja is erg baasgericht en gehoorzaam en wacht op toestemming voor haar acties, ze rende dus niet in volle vaart op de schaapjes af. Wat eigenlijk wel de bedoeling is. Ik vind het wel super dat ze niet zomaar als een wilde haar eigen gang gaat!  Daarna moesten we weer rond de penn lopen, maar Januja vond dit niet zo interessant, ze stonden daar toch al goed!  Daarna moest ik in de penn gaan en Januja moest dan buiten de Penn reageren.   
Vervolgens wilden ze dat ze samen met mij los de penn inging en dat de penn weer dicht zou gaan... Dit vond Januja wel wat, in zón kleine ruimte lekker dicht bij de schaapjes en in hun happen.

Gelukkig mochten we daarna met de schapen het veld op! Ik schrok wel even van de grote groep, we hebben getraind met max 4 schapen!  Eerst zat januja aan de lange lijn, wat haar mi behoorlijk belemmerde en op verzoek mocht de lijn er af. Januja heeft de schapen flink opgedreven en daar kwam haar instinct optimaal naar boven! Ik was na afloop flink uitgeput, Januja wil nog wel eens dicht op de schapen lopen, waardoor hun tempo natuurlijk ook hoger word. Daarbij moet ik Januja op afstand zien te houden omdat ze wel eens een hapje schaap wil nemen. Maar de keurmeesters waren heel erg tevreden over Januja!!! Nu is het afwachten op de uitslag!

Van Januja is een filmpje gemaakt:

    mr7N55M0I-s

                                                          Winner 2011

Op 27-11-2011 zijn we met Fai, Januja en Ayumi naar Amsterdam afgereisd om deel te nemen aan de Winnershow. Ayumi deed mee in de babyklasse en kreeg daar een 2e plaats Veelbelovend. Januja deed voor het eerst na haar nestje weer mee in de Open klasse. Ik merkte dat ze nogal futloos was, ze liet haar oren wijd hangen en had er geen zin in. Ondanks dat toch een 3e plaats met een Uitmuntend! De KM was best streng en er werden veel ZG's gegeven. Verder deden Januja's broertjes mee : Josh of Skah Dakota (Snowy) 3 Uitmuntend in de Kampioensklasse en Juan of Skah Dakota (Nando) 1 Uitmuntend in de Kampioensklasse en vervolgens nog  Beste Reu. 2 Titels voor hem erbij Winner 2011 en ook nog Nederlands Kampioen!

              

               

              

              

                                                    Schapendrijven

Op 15-11-2011 zijn we begonnen met schapendrijven! Fai en Januja hebben allebei een half uur getraind. Het was geweldig hoe de dames met de schapen bezig gingen! Fai had meer zoiets van de schapen uit elkaar drijven en dan achter 1 aanjagen :-) Januja deed het best aardig, dreef de schapen echt naar elkaar toe en naar mij terug. Het was echt zwaar uitputtend voor mij...moest proberen voor de schapen te blijven, maar die lopen ook best hard en hebben een eigen wil... Maar toch was het zo leuk, dat we zeker wekelijks gaan trainen! Er zal 17 december ook een speciale aanlegtest worden gehouden voor andere rassen dan de Border Collie, waar wij hopelijk ook aan mee kunnen doen! Hier een linkje naar FB met foto's : Schapendrijven

                                                        Puppy bezoek

Op 15-10-2011 zijn we op bezoek geweest bij Bo (A-Bella Iduna of Shadasa) met Fai, Januja en Ayumi.  Yumi heeft echt dolle pret gehad met haar zusje Bo in de tuin, waar een zwembadje stond. Daarna zijn we met de hele club naar de Soesterduinen geweest. Het was daar prachtig en de honden hadden dikke pret! Je kon goed zien dat Bo en Yumi zusjes zijn, af en toe even verwarring wie er nou voor je stond! Bo vind, net als Ayumi, ballen apporteren erg leuk! Verder is Bo in de leer voor speurhond, wat ze erg goed doet! We hebben een aantal trainingsfilmpjes bekeken en zijn behoorlijk onder de indruk en trots! Linkje met foto's

      

 

                                                         KCM ZWHVN

Op 16-10-2011 zijn we met Ayumi naar de kampioens clubmatch gegaan. Ayumi deed mee in een goed bezette babyklasse, waar ze 4e geplaatst is met een veelbelovend en een mooi keurrapportje. Ze gedroeg zich ook uitstekend! Tussendoor heeft ze nog leuk gespeeld met een andere "baby" :-)  Ik baalde wel dat de vereniging vergeten was dat er officieel 4 plaatsen te vergeven zijn en adhoc een bordje inelkaar hebben geflanst...en daardoor hebben we ook geen bekertje of andere herinnering aan deze plaatsing. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik weer mega-trots ben op Ayumi!!! Hier een linkje naar een fotoserie van de KCM : KCM Zeist

 

                                                 Puppy bezoek

Op 07-10-2011 zijn we op puppybezoek geweest bij Aashika of Shadasa (Maczeta) en Aarushi of Shadasa (Demi) en hun nieuwe baasjes!  

Allereerst gingen we naar Maczeta. Wat was ze groot geworden! Een flinke meid met een prachtig koppie! Yumi heeft heerlijk in de tuin gespeeld met haar en daarna zijn we nog even een blokje om gegaan met Januja en Fai er ook bij.  Linkje met foto's 

     

Vervolgens gingen we met de hele club naar Demi, waar we een lekker stuk hebben gewandeld. Demi is een mooi meisje wat heel erg op Januja lijkt! De dames kregen na de wandeling een lekker gerookt bot. Vervolgens werd er in huis weer flink gespeeld. Demi is nog steeds zón energiebundel en kan uren doorgaan! Als pupje hield ze het ook al het langst vol van alle babies! We hebben bij de baasjes van Demi nog lekker gegeten, wij kregen een heerlijke salade en kip, de hondjes kregen een lekkere bak vol met vers vlees! Nogmaals bedankt :-) Linkje met foto's

                

 

                                            BBI CUP OF NATIONS VI

Op 25-09-2011 zijn we met Ayumi of Shadasa naar de BBI cup in Chastre België gegaan. Het was Ayumi haar eerste show en ze deed mee in de babyklasse. Er waren 13 hondjes ingeschreven en Yumi was 1 van de jongsten. Ze deed het echt super goed! Wel wat afgeleid door wat holletjes in het gras, waar ze graag met haar snuitje in wilde wroeten. Bij de Keurmeester stond ze gelukkig keurig met haar hoofdje omhoog en liet ze zich makkelijk betasten en in haar mondje kijken :-)  Ze werd 3e geplaatst en ik ben supertrots op haar :-D  Het was een lange dag, met gelukkig prachtig weer en een mooie lokatie met veel ruimte voor de honden om even te ontspannen. Ook extra leuk was het omdat E'Jehol du Bois des Ternes, de vader van ons A-nestje, er was!

      

       

      

                                                      Puppy bezoek

Op 18-09-2011 zijn we op bezoek geweest bij 3 pupjes en hun nieuwe baasjes!

Allereerst bezochten we Sammie (reutje Zilver/Andante of Shadasa). Hij zag er super uit en heeft het geweldig naar zijn zin met zijn nieuwe witte vriendin Jet. Hij is zeer zelfverzekerd en relaxed, net als toen hij nog een klein babietje was! We hadden Ayumi meegenomen en er werd heerlijk gespeeld in de tuin met Sammie. Vervolgens zijn we naar Kaja (teefje lichtblauw/Aayushi of Shadasa)  gegaan. Ook daar werd er weer flink gespeeld, maar ook even geslapen door de beidde dames. Kaja is een geweldig sociaal hondje en ook een enorme knuffel! Wat een heerlijk meisje!  Het laatste bezoekje brachten we aan Kynan (reutje wit/ Allegro of Shadasa) . Wat lijkt hij op Ayumi!  Kynan is echt al een stoere bink en  heeft het ook uitstekend naar zijn zin met oa. zijn 2 grote witte vrienden. Ayumi was ondertussen wel weer fit genoeg om flink te spelen met Kynan, wat ze zelfs bleven doen in de fikse regen!

Baasjes echt ontzettend bedankt voor het hartelijke ontvangst en natuurlijk voor de goede zorgen voor de hondjes!!! Hier het linkje van het bezoek: Puppy-bezoek

       

       

        

        

       

                                                                  WDS

Op 09-07-2011 heeft E'jehol du Bois des Ternes, de vader van de pupjes, meegedaan aan de World dogshow in Parijs. De pupjes mogen trots zijn op paps, hij werd 2 uitmuntend in zijn klasse!

                                

                                                 Fotoshoot pupjes

Op 01-07-2011 heb ik een poging gedaan om de pupjes appart op de foto te zetten. Ze zijn nu 2 en halve week oud en het gaat super! Ze groeien goed, beginnen met elkaar te spelen, de oogjes zijn allemaal open, ze "blaffen" en  sommigen kunnen al joelen als een wolfje! Ze zijn zoooo leuk! Hier staan alle foto's van de shoot. In de Blog staan ze ook.                

                                         De pupjes hebben namen!

Op 16-06-2011 de namen voor de pupjes vastgesteld en naar de Raad van Beheer gestuurd..

De reutjes hun namen zijn muziektermen en hebben te maken met tempo's in een muziekstuk.

Allegro of Shadasa  - >  vlug en levendig, snel, opgewekt en vrolijk 

Adagio of Shadasa ->Langzaam, comfortabel tempo                    

Andante of Shadasa -> Rustig gaand, normaal tempo

De teefjes hun namen zijn:

Aarushi of Shadasa -> de eerste zonnestralen

Ashira of Shadasa -> rijk, vermogend

Ayumi of Shadasa -> mooi, vrijheid,  wandelen

A-Bella Iduna -> De mooie godin van de eeuwige jeugd

Aashika of Shadasa -> Vreugde, altijd lachend, lief

Aayushi of Shadasa -> Lang levend

cZHogZLEKoU

                                             De pupjes zijn geboren!

Op 14-06-2011 heeft Januja 9 prachtige pupjes ter wereld gebracht! Het zijn 3 reutjes en 6 teefjes. De bevalling verliep soepel, Januja heeft de vliezen losgemaakt en de navelstrengetjes doorgebeten. Als je er meer over wilt lezen, dan kun je naar de Blog, waar de geboorte is beschreven en waar een linkje naar de bevallingsfotos is. Wij zijn in super trots op Januja en haar prachtige pupjes!!!!

                                         

                                              Themadag verwantschap
Op 11-06-2011 op de site van de Raad van Beheer de presentaties van de themadag verwantschap en inteelt gevonden. Deze dag was op 6 april en reuze intressant. Hier het linkje naar de Raad van beheer met daarop de presentaties: Themadag
                                                         Fotootjes

Op 03-06-2011 bedacht ik dat het ook wel leuk is om hier nog even wat foto's van drachtige Januja te plaatsen! Ze is hier 49 dagen drachtig, 7 weken dus.

                                     Op bezoek bij Januja's zusje

Op 02-06-2011 was het hemelvaartsdag en normaal gaan we dan altijd heerlijk naar de zee met de honden. Dit jaar zijn we zonder de dames op stap gegaan, daar we geen risico willen lopen met Januja en haar puppekindjes. Gelukkig was er oppas voor hun aanwezig! Wij zijn deze dag oa bij Roxanne en Sander, van kennel Flashing Jewel waar Januja's zusje Ishata (Jumaana of Skah Dakota) woont, op bezoek gegaan. Ishata zag er prachtig uit, evenals de andere roedelleden, Cortez, Kyna en Usher! Roxanne was net de vorige dag bij Ishata's zoon op bezoek geweest en kon fotos laten zien. Wat een knap neefje heeft Januja! We kunnen niet wachten op onze pupjes! Hieronder 2 foto's van Ishata.

                                         Blog
Op 01-06-2011 bedacht dat het mischien wel handig en overzichtelijk is om een Blog bij te houden over Januja's dracht, de geboorte en de pups, om zo de toekomstige puppebaasjes en andere geintresseerden op de hoogte te houden. Ook leuk later voor onzelf om het allemaal nog eens terug te lezen! De blogs staan linksonderin op de webpagina en daar kun je dan gewoon op klikken:-)
                                                   Baasjes op bezoek

Op 26-05-2011 en 29-05-2011 heeft aanstaande moeder Januja bezoek gehad van zeer leuke en enthousiaste toekomstige baasjes van haar puppekindjes! Januja liet zich heerlijk verwennen en vertroetelen :-) Wij zijn erg blij om al kennis te hebben gemaakt en het geeft ons veel vertrouwen dat onze pupjes goed terecht zullen komen!!!                                       Hieronder een foto van de aanstaande moeder en Fai met Marieke en Sandra :-)

                                                              Echo

Op 12-05-2011 is Januja naar de dierenkliniek geweest voor een echo. Wat we al verwachten, ze is drachtig! Hieperdepiep Hoera !!!  Haar gedrag was de afgelopen weken toch best anders als normaal, niet zo actief en alleen maar bij je op schoot willen liggen. We hadden dan ook wel heel sterk het vermoeden dat er pupjes in zaten. Maar een bevestiging hiervan is toch wel prettig! Bovendien is het erg leuk om te zien en kun je een inschatting maken van de grote van het nestje. De dierenarts hield niet op met tellen en gaf aan dat het een groot nest word! Ik heb een filmpje gemaakt:

E8dhP3ZLGac

                                                              Dekking

Op 11-04-2011 zijn we 's nachts halsoverkop naar Frankrijk vertrokken. Januja was zo aan het flirten met de buurhond dat we geen risico wilden nemen en naar Frankrijk zijn gereden. Dinsdagmiddag kwamen we bij de Franse fokker "Du Bois des Ternes" aan en daar vond de eerste ontmoeting tussen E'jehol en Januja plaats.  Ze hebben meer als een uur met elkaar geflirt en geoefend, maar tot een dekking kwam het niet. Januja heeft de prachtige E'jehol daarna nog 3x ontmoet en nu maar hopen dat ze drachtig is!  

We hadden E'jehol alleen nog maar op de foto's gezien, en daarmee best een risico genomen, maar hij overtrof onze verwachtingen. Wat een prachtige jonge reu! Super pigment en bouw, hele mooie volle stokhaarvacht en een super karakter! We zijn erg blij met onze keus!!!! We hebben bij Du Bois des Ternes ook zijn ouders gezien, zijn moeder Alias, een mooie stokhaarteef en dan zijn prachtige langhaar vader Beautiful Angel. Ook hebben we de rest van de honden mogen bekijken en ze zijn prachtig met fantastische karakters! Bij deze nogmaals bedankt voor deze kans en de gastvrijheid!                             
Hier nog een linkje met foto's van ons tripje naar Frankrijk !

                                                             Lente

Op 10-04-2011 een fleurige dekaankondiging gemaakt. Het is zulk prachtig weer en ik had helemaal een lentegevoel met de naderende dekking!

                                                        Progesteron

Op 09-04-2011 voor de 2e x progesteron geprikt bij Januja. Het was niet veel gestegen, het zat net boven de 2. We wachten maar rustig af tot de volgende prik en moeten het nog maar even doen met de foto's van E'jehol....

      

                                                         Themadag

Op 07-04-2011 is Sabrina naar de themadag "Omgaan met verwantschap en inteelt in hondenrassen" geweest.  Het was erg intressant en ging over de gevaren van het fokken met een kleine gesloten rasgroep, waardoor er maar een beperkte en onderling verwante genenpool is. Gelukkig werden er ook adviezen gegeven om inteeltdepressie te vertragen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk genetische diversiteit te hebben binnen een ras. De gemiddelde verwantschap moet niet te snel toenemen. Reuengebruik is hierbij van groot belang, zij hebben grote invloed op de lange termijn. Dit betekend niet dat alle teven nu door de mooie importreu met vreemde lijnen gedekt moeten worden, dit zorgt er namelijk voor dat de nakomelingen ook weer onderling verwant zijn en is geen oplossing voor de lange termijn. Veel verschillende en zo min mogelijk aan elkaar verwante reuen gebruiken binnen de rasgroep zorgt voor vertraging van de inteelttoename.

                                                      Januja is loops!

Op 04-04-2011 zagen we de lang verwachte bloeddruppeltjes van Januja!  Een paar dagen later hebben we progesteron laten prikken, maar dit was nog best laag 1.7 .  Dit hebben wel zo snel laten doen omdat Januja best schoon is op zichzelf en we natuurlijk een enkel risico willen lopen dat we niet op tijd in Frankrijk zijn. Het valt nog niet mee om vrij te plannen op ons werk, als je niet precies weet wanneer je vrij moet zijn. Helaas kan Shanelle geen vrij krijgen van school en zal ze niet mee kunnen voor de dekking.

                        

                                                          Fai op Agility

Op 28-03-2011 is Januja's beste vriendin Fai begonnen met de beginnerscursus agility.         Fai vind het heel erg leuk en doet alles voor een snoepje!  In verband met de naderende dekking en pups van Januja, is er voor Januja helaas geen vervolgtraining. Best jammer, want Januja deed het heel erg goed. Gelukkig staat er wat prachtigs tegenover, ik kan niet wachten tot ze loops is en we naar de prachtige E'jehol du Bois des Ternes in frankrijk gaan! Hieronder staan 2 foto's van Fai of Skah Dakota.

                                              Broertje Juan op bezoek

Op 14-03-2011 kwam Januja's broertje Juan of Skah Dakota (Nando) op bezoek! Ze speelden weer geweldig leuk met elkaar! Nando is ondertussen voor de 2e x vader geworden, dit x bij kennel van Hiemrod, waar opa Nando vandaan kwam.  De pups van zijn eerste nest zijn al prachtig uitgegroeid en doen het uitmuntend op shows!

                             Flashing Jewel op bezoek

Op 06-03-2011 is Januja's zusje Ishata met de rest van de roedel op bezoek geweest. Januja ging eerst de strijd aan met Ishata en dacht dat ze dat wel zou winnen. Helaas, Ishata was door al haar IPO training een stuk feller en sterker als Januja!  Na deze strijd speelden alle 6 de honden heerlijk met elkaar. Het was een groot succes. Klik hier voor foto's!             Roxanne en Sander, kom maar snel weer langs met Ishata, Kyna des Gardiens du Pacte, Cortez vom Eis en Shelby!

          

                                                         A-nestje

Op 04-03-2011 de aanstaande dekking online gezet! In April zal Januja, als alles volgens planning verloopt, loops  zijn en reizen we af naar Frankrijk!  Daar zal ze gedekt worden door Frans Jeugdkampioen E'Jehol du Bois des Ternes. De reden dat we voor hem hebben gekozen is dat hij ons enorm aanspreekt en prachtige bloedlijnen heeft, die een aanvulling zijn op de Nederlandse populatie. Daar willen we best wat voor afreizen! Voor meer info kijk maar bij puppies!

                                     Januja model

Op 22-01-2011 heeft Januja model gestaan voor een fotopresentatie van de FNV op het Werkende Helden festival in Groningen.  De linkerfoto werd in de fotopresentatie meegenomen, daar heeft ze een echte stoere strijdlustige blik :-)

          

                                    Happy 2011!