OF SHADASA

Zwitserse Witte Herders

 

  dracht  geboorte  week1  week2  week3  week4  week5 week6  week7  week8  afscheid

                                                     Geboorte

Hoera! De pupjes zijn geboren!!!
Ze zijn wel iets eerder gekomen als gepland. De uitgerekende datum was 30 juni, maar de natuur laat zich niet voorspellen en de 5 prachtige pupjes zijn 28 juni ter wereld gekomen!
  Hier een linkje met de bevallingsfoto's.
Charumati heeft na een pittige bevalling 3 teefjes en 2 reutjes op de wereld gezet! Charumati we zijn supertrots op jou en je prachtige baby's!
                                                  

De ervaring heeft geleerd dat we er rekening mee moeten houden dat een bevalling eerder in kan zetten en we waren er dan ook op tijd klaar voor! Gelukkig maar, Charumati begon 27 juni ander gedrag te vertonen. Ze wilde niet eten en was een beetje onrustig. Ik ben nog met haar en de andere dames naar het weiland geweest, waar Charumati druk bezig was met het zoeken naar een mooi plekje om een hol te graven...
Gezien haar gedrag zou de bevalling vast niet lang meer op zich laten wachten. 's Nachts maar op de bank gaan liggen om een oogje in het zeil te houden. Alle lakens, handdoeken, de weegschaal, lintjes, nutridrops, ademspray, geitenmelk etc lagen klaar voor gebruik En inderdaad, de volgende ochtend was het zo ver! 

Op 28 juni is om 7.27 uur het eerste pupje geboren, een prachtig teefje van 505 gram.
Deze dame kwam nog niet zo makkelijk, na wat persen van mama hingen de achterpootjes eruit, maar Charumati perste niet verder. (Net als bij de eerste van haar vorige nestje). Na wat aanmoedigen en wat aan het lijfje trekken, gleed teefje zonder bandje er gelukkig soepel uit.
Vervolgens nam Charumati de tijd, verzorgde haar pupje en en heeft wat gegeten en gedronken. De andere dames waren door het dolle en wilden maar wat graag bij zijn. Ik had lakens over de ren heen gehangen zodat Charumati wat meer rust heeft, maar daar werd natuurlijk gewoon overheen gegluurd!

Na bijna 2 uur kwam dan het 2e pupje! Om 9.18 uur werd teefje donker-roze geboren met een behoorlijk gewicht van 524 gram.

Hierna werd Charumati erg misselijk en spuugde alles wat ze had gegeten, incluis de nageboortes er weer uit...en dat is veel! Charumati nam hierna weer de tijd om haar 2 pupjes te verzorgen en wat uit te rusten. Ook best prettig voor ons, kunnen we ondertussen de lakens die vies zijn in de was doen, koffie drinken, de kip voor Charumati koken en genieten van de 2 ukjes :)
Om 10.58 uur kwam teefje nummer 3, teefje goud, met een flink gewicht van 534 gram!


Vervolgens moesten we erg veel geduld hebben, pas na 21/2 uur gebeurde er weer wat! Charumati had er moeite mee en het duurde best lang voordat het eerste reutje geboren werd. Hij bleef wat hangen en na wat rondjes draaien floepte ook hij er gelukkig uit. Reutje blauw is 13.35 geboren en woog 542 gram.


Charumati was wel moe na deze zware jongen en dommelde af en toe weg, tussen het poetsen en zorgen door. Uiteraard kreeg Charumati ook geitenmelk, nutridrops, kippenbouillon, kip en Hills-A/D aangeboden.
Na een kleine 2 uur, om 15.31 uur, werd een tweede reutje geboren, reutje lila was ook 542 gram! Hij werd geboren met wat slijm in z'n lijfje, wat ik er met mjn mond heb uitgezogen en vervolgens wat respi-boost ademspray in zijn neusje verneveld. Het duurde ook even voordat hij de tepel pakte, maar al snel had hij het gelukkig ook door.

Na een paar uur wachten en geen weeën, leek het erop dat er niks meer geboren zou worden. Al dacht ik dat ik nog wel wat gevoeld had en doordat er op de echo toch 6 a 7 vruchtjes waren geteld, gingen we twijfelen of er toch niet nog wat in Charumati haar buik zou zitten. We hebben contact gehad met de kliniek en deze adviseerde om een Oxytocine spuit en Calcium te zetten. Na zoveel uur was de kans toch wel heel klein dat er nog een pupje geboren zou worden. Een echo te laten maken om te zien of er nog "iets" in zat zagen we de noodzaak niet van in, de stress voor Charumati vinden we te hoog. En ze was verder gewoon rustig en relaxt. We hebben haar een calciumspuit gegeven en verder rustig afgewacht, en goed opgelet natuurlijk. Het is uiteindelijk bij 5 prachtige dikke pupjes gebleven! 
                      
De hele bevalling was voor de toekomstige baasjes mooi te volgen via de app, al was het natuurlijk heel wrang dat er helaas 1 moest afvallen... De natuur is niet te voorspellen blijkt maar weer. Papa Xavi was wel heel blij dat er uiteindelijk, na 3 dames, toch nog 2 zonen geboren werden, waar hopelijk een waardig opvolger van hem bij zal zitten :)

Al met al was het weer een heftige gebeurtenis zón bevalling, altijd weer blij als alles weer goed verloopt en de pupjes gezond ter wereld komen! Arme Charumati die ook dit x tijdens de bevalling misselijk was... Ze bleef verder heel rustig en relaxt en nam ruim de tijd om het 5-tal op de wereld te zetten!
We zijn uiteraard reuze trots op ons Aapje en de kleine dikke aapjes!