OF SHADASA

Zwitserse Witte Herders

 

  dracht  geboorte  week1  week2  week3  week4  week5 week6  week7  week8  afscheid

                                                         Dracht

                                                
                                                4 weken drachtig

Om zeker te weten of Charumati ook drachtig is hebben we met 31 dagen een echo laten maken. Charumati gedroeg zich wel drachtig, ze is heel rustig en nog knuffeliger en ook waren haar tepels al wat opgezet en waren haar flanken wat voller. Het is toch prettig om zekerheid te hebben en ook heel leuk om de kleine vruchtblaasjes op het computerscherm te zien. De dierenarts telde er 6, misschien 7, dit is echter niet persee het aantal wat geboren gaat worden. Soms zitten er meer in, die achter de ribben verstopt zitten, en soms zullen er vruchtjes geabsorbeerd worden. Het aantal pupjes wat er komen blijft dan ook nog erg spannend! Eigenlijk is het nu precies hetzelfde als bij Charumati haar 1e nestje! We weten nu in ieder geval wel zeker dat Charumati drachtig is van de prachtige reu Hatsu van Suthwalda "Xavi"!

Het is de afgelopen week erg warm geweest voor de tijd van het jaar en Charumati doet het dan ook rustig aan. 's ochtends vroeg op stap voor een paar uurtjes naar ons weiland om daar vervolgens met de bal in haar bek te liggen... In de tuin wel heerlijk met de waterslang gespeeld, waarbij Charumati het geweldig vind om achter de straal aan te crossen. Net als haar dochter Goldy en oma Januja :D Al doet Charumati het wel wat rustiger aan nu :)

                                             5 weken drachtig

Charumati haar buikje lijkt wel al aardig dik te worden, haar tepels zijn groter en ook is ze erg rustig. Haar leventje bestaat vooral uit bankhangen en knuffelen, snacken, rustig wandelen en op het weiland wat met haar balletje in haar bek rondcrossen. Het 1e kennismakingsbezoek met toekomstige baasjes is inmiddels geweest en de dames lieten zich maar wat graag knuffelen en vertroetelen op de bank! Hier helaas geen foto's van gemaakt..:(
Ondertussen al wat belangrijke dingen besteld voor de pupjes, ontworming, nutridrops (soort enrgieboost druppels), onderleggers voor onder de vetbedden, een speeltent met tunnel en speeltjes :)
               
                                                                                     

                                              6 weken drachtig

Charumati haar buikje groeit gestaag door! Ik blijf maar voelen of ik al iets voel bewegen, het is zón bijzonder en mooi gevoel als je de golfbewegingen van de pupjes in de buik voelt! Helaas nog niks gevoelt, maar dat komt nog wel :)
               
Verder doet Charumati rustig aan. Charumati en dochter Goldy zijn nog naar een watertje gewandeld en daar heeft ze even 2 baantjes gezwommen en op de terugweg wandelde ze heel rustig, stapvoets met mij mee. Ik had Charumati haar tuigje aangedaan, maar die moest wel even groter gemaakt worden!

Verder deze week ook een aantal erg leuke kennismakingsbezoekjes gehad met gegadigden voor een pupje van Charumati en Xavi. De dames gedragen zich eerst niet echt als dames, eerst blaffen, dan na een lekker snackje springen ze tegen het bezoek op voor meer, springen op en over de salontafel en laten zich vervolgens heerlijk vertroetelen en verwennen op de bank ;)
                        
Verder heeft Charumati haar normale activiteiten gedaan, beetje wandelen, in de schaduw liggen op het weiland, gras eten, op haar balletje kauwen...
Helaas in deze periode ook veel teken, die we gelukkig goed op de vacht kunnen zien zitten en er af kunnen plukken, om ze vervolgens in zeepsop te verdrinken...
De dames en de katten ook maar behandeld tegen vlooien met Stronghold, ik vond ze toch best vaak krabben. Al zijn we geen voorstander van gif op of in de hond, maar vlooien wil je al helemaal niet en zeker niet als er pupjes op komst zijn. Stronghold is 1 van de mildste middelen en we geven ook zeker geen middelen zoals Bravecto of Nexgard, waar de
bijwerkingen zeer ernstig van kunnen zijn.

                                               7 weken drachtig

Charumati is echt heel erg drachtig! Ze is met wandelen bijna niet vooruit te branden en wandelt op haar gemakje mee. Ze eet ook enorm veel en gromt zelfs tegen de anderen als die bij haar bak in de buurt komen, wat ze anders nooit doet. De dames zijn heel tolerant naar elkaar toe, maar Charumati wil nu al haar voer zelf opeten! Ze krijgen ook stukken vers vlees met bot om lekker op te kauwen. Hier genieten ze echt van!

Verder deze week heeft Charumati niet veel bijzonders gedaan, beetje op de wei rondgescharreld en in de viezigheid gerold!

Charumati begint haar haren op de buik wat te verliezen, zodat de pupjes straks goed bij de tepels kunnen. Het skelet van de pupjes begint zich nu ook te vormen en het zal hopelijk niet lang meer duren voordat ik de bewegingen ga voelen!
            
 
                                            8 en 9 weken drachtig

Het gaat goed met Charumati, het buikje groeit gestaag door en verder doet de mama in spé het lekker rustig aan. We hebben nu inmiddels ook de wachtlijst voor de pupjes gevuld en leuke kennismakingsbezoekjes gehad. De baasjes van papa Xavi zijn ook gezellig op bezoek geweest en hopen dat er in de dikke buik van Charumati ook een leuk passend reutje voor hun bij zit! De groepsapp is inmiddels aangemaakt en zo kan iedereen op de hoogte gehouden worden van de (naderende) bevalling en middels foto's en filmpjes alles volgen.
Nu maar duimen dat er straks voor iedereen een passend pupje bij zit!
                     
                 
Verder hebben we de werpkist en de ren klaargezet. Dit x niet in de eetkamer in verband met de verwachten hitte, maar in de huiskamer. Zodra het mogelijk is zullen we de ren opzetten in de eetkamer, dan hebben de pupjes en wij wat meer ruimte. Verder is alles wat nodig is voor de naderende bevalling aangeschaft. Er zijn nieuwe vetbedden voor in de werpkist, de Benebac (probiotica), nutridrops (energiedruppels) en Banminth (ontwormingsmiddel) zijn al binnen, evenals Kippenbouten om bouillon te maken, druivensuiker en puppymelk. De weegschaal en de lintjes staan klaar!  Ik heb week 8 vrij, dus wij zijn er klaar voor!
                          


Charumati heeft verder nog lekker gewandeld in het bos met oma Januja, waar ik natuurlijk nog wat foto's van hun gemaakt heb! Ook heeft ze nog lekker op de wei gerent en gespeeld met de bal!

                          
Op woensdag de 27e juni begon Charumati wat nesteldrang te vertonen! Op de wei wilde ze holen graven en liep ze onrustig heen en weer. Daar ben ik maar niet zo lang gebleven...Thuis kroop ze in het hondenhuisje om daar in het schapenvachtje te graven. Ik ben benieuwd hoe lang het nog gaat duren!