OF SHADASA

Zwitserse Witte Herders

 

                                                      Geboorte

Hoera! De pupjes zijn geboren!!!
Ze zijn wel iets eerder gekomen als gepland. De uitgerekende datum was 11 juni, maar de natuur laat zich niet voorspellen en de 3 prachtige en dikke pupjes zijn 9 juni ter wereld gekomen!
  Hier een linkje met de bevallingsfoto's.
Yumi heeft na een zware bevalling 2 reutjes en 1 teefje op de wereld gezet! Yumi we zijn supertrots op jou en je baby's!                         
                           
De ervaring heeft geleerd dat we er rekening mee moeten houden dat een bevalling eerder in kan zetten en we waren er dan ook op tijd klaar voor! Gelukkig maar, Yumi begon woensdag, 8 juni, behoorlijk onrustig te worden.
Na een onrustige nacht, waarbij Yumi de hele nacht liep te hijgen, likken, graven, naar buiten willen en Dallas en ik op de bank probeerden te slapen, hadden we de goede hoop dat de pupjes in de ochtend wel zouden komen....
                                
Tijdens de ochtend activiteiten, waarbij ik het kleedje in werpkist recht wilde leggen, hadden we alvast een kraamcadeautje van de katten gekregen....er rende een muis uit! Paniek! Hij rende achter een kist en daar hebben we hem uiteindelijk gevangen en weer naar buiten gebracht.. We konden het niet over ons hart verkrijgen om hem te laten vangen door de dames...
     
Yumi is de hele dag onrustig gebleven, ze ging slepen met dingen...de "hamburger" moest mee de werpkist in, Dallas zijn mobiel en die van mij moesten er ook aan geloven... Kleedjes en lakens die ik netjes had neergelegd werden omgewoeld, de wasmand met lakens werd ondersteboven gekieperd.. Ze rende van de werpkist naar de bank, dan weer naar buiten om maar een goed plekje te vinden. Gelukkig deed ze af en toe ook een dutje!
   
Tegen half 5 's middags verloor ze vruchtwater (op de bank...) en daarna duurde het nog 1 uur voordat er iets gebeurde...toen begonnen de weeën.. Yumi had het erg zwaar... ze wilde gelukkig wel kippenbouillon voor wat energie. Om half 7 begon het serieuzer te worden en om 18.38 uur was het eerste pupje geboren! Geen wonder dat Yumi er zoveel moeite mee had, het is een reutje van 548 gram! Uiteraard niet in de werpkist, maar ernaast geboren!
Hier een filmpje : reutje wit
Na de geboorte van dit stevige ventje even een pauze... Yumi is vertroeteld met kippenbouillon met kip en had even de tijd om de eerstgeborene te verzorgen. Ook wij konden even een hapje eten :)  Na anderhalf uur kondigde zich een volgende geboorte aan... Om 19.56 uur werd er een flink teefje geboren! Ook al met een behoorlijk gewicht...492 gram! Ze heeft een lila bandje gekregen. Hier een filmpje van de 2 pupjes!


Vervolgens was het wederom wachten tot een volgende geboorte zich zou aankondigen. Yumi heeft wat geslapen, kreeg uiteraard bouillon en kip, water met druivensuiker en nutridrops, om weer op krachten te komen. Het duurde lang, af en toe een wee...en wat persweeën zonder resultaat. Uiteraard om de boel wat op gang te krijgen, Yumi, onder zware druk, ze wilde haar 2 babies niet alleen laten, mee de tuin in om te bewegen. Ook geen resultaat. Na 3 uur wachten contact opgenomen met de dierenkliniek en we konden daar direct terecht. Pupjes in een doos met een warm kleedje, Yumi aan de riem...en samen met vrouwtje achterin de Dacia Dokker.  Echt niet leuk als je denkt dat er een pup dwarsligt en er een keizersnee moet plaatsvinden...  Echter door al het gehobbel in de auto, kwam er het een en ander op gang... Yumi draaide rond en was onrustig..en plots hing daar een heel dik pupje, in stuitligging, die vervolgens, uiteraard, op het vieze gedeelte van de vloer viel. Superblij dat hij er op natuurlijk wijze uit is gekomen! Het was een reutje, geboren om 23.35 uur! De DA nog wel gesproken, hij stak even zijn hoofd in de auto (Yumi vond dit absoluut niet gewenst...:P ) en we kregen Calcium-spuiten mee en Oxytocine. De DA dacht dat Yumi wellicht door calcium tekort het persen niet goed meer kon opbrengen. Thuis gekomen pupje nr 3 gewogen, 578 gram, en een bandje gegeven met de kleur brons. Hier een filmpje in de auto : pupje 3 geboren
Doordat er op de echo 4 pupjes gezien waren, hadden we de verwachting dat er nog 1 zou kunnen komen. Yumi zag er ook nog niet echt uit alsof ze klaar was. Na 5 uur waken, calcium spuiten en de oxytocine injectie, kwamen er geen weeën meer en is de eindstand gestopt bij 3 enorm dikke pupjes! Het was een zware bevalling voor Yumi, maar ze heeft zich er goed doorheen geslagen en Yumi is weer een super moeder! <3