OF SHADASA

Zwitserse Witte Herders

 

                                                        Dracht
 
                                               4 weken drachtig

Om zeker te weten of Ayumi ook drachtig is hebben we een echo laten maken met 30 dagen dracht. Yumi gedroeg zich al wel drachtig, ze is heel rustig en extra aanhalig en ook waren haar tepels al wat opgezet. Het is toch prettig om zekerheid te hebben en ook heel leuk om de kleine vruchtblaasjes op het computerscherm te zien. De dierenarts telde er iig 4, dit is echter niet persee het aantal wat geboren gaat worden. Soms zitten er meer in, die achter de ribben verstopt zitten, en soms zullen er vruchtjes geresorbeerd worden. De vorige x waren er 7 geteld en kwamer er 10 pupjes! Het aantal pupjes wat er komen blijft dan ook nog erg spannend! We weten nu in ieder geval dat Yumi drachtig is van de prachtige reu Afrodisio White Chocolate "Luigi"!

                                    
Deze week heeft Yumi het wat rustig aan gedaan, het was erg warm weer voor de tijd van het jaar. Uiteraard wel lekker gewandeld in het Veen en de zwoele avonden op ons Landje doorgebracht, flink jagend op muizen ;)
Thuis heeft Yumi het druk met de kittens die geboren zijn, ze reageert op elk piepje en houd ze  goed in de gaten!
                                      

                                                   5 weken drachtig

Ik heb niet het idee dat Yumi nu zoveel dikker is geworden deze week. Wel zijn haar tepels nog gewoon groot en haar gedrag is ook heel drachtig. Als je de foto met vorige week vergelijkt, lijkt het buikje toch wat gegroeid...We vinden het toch wel erg spannend!                                      
Deze week is er ook niet veel spectaculairs gebeurt in yumi's leven ;)  Bankhangen, voor de poesjes willen zorgen (ze sprong al over de ren heen om ze te gaan bemoederen), wandelen, zwemmen en samen met pony Rosariekje grazen...
Verder nieuwe vlees en karkassen voorraad besteld, aanstaande moeders hebben best veel trek, en een ontlastingsonderzoek opgestuurd. Afwachten wat daar uit komt :)
De andere dames en de poezen zijn ontvlooit met stronghold. Ik durfde eigenlijk geen chemische middelen te gebruiken nadat ik zoveel vreselijke verhalen had gelezen, m.n over Bravecto, maar ja, met poezen in huis en jonge kittens en pupjes op komst, ontkom je er niet aan...

                                               6 en 7 weken drachtig

Dit x een update van 2 weken. Yumi is ondertussen flink gegroeid! Ze heeft het wel zwaar, het is prachtig zonnig weer, maar daarbij ook behoorlijk warm en benauwd...Yumi doet het dus kalmpjes aan! De foto met 49 dagen dracht ging erg moeizaam, ze wilde niet erg lang poseren...De foto met 56 dagen dracht hebben we de boomstronk maar dwars gezet, dus lager..en dat ging prima!

We hebben de uitslag van het ontlastingsonderzoek binnen gekregen en Yumi is vrij van wormen en Giardia!   
We kunnen er wel vanuit gaan dat alle pups tijdens de dracht door de moeder worden besmet, ook al is middels ontlastingsonderzoek vastgesteld dat Yumi vrij is. Bij de drachtige teef worden slapende larven geactiveerd om via de navelstreng naar de pups te migreren. Tijdens de dracht blijven deze larven in de lever van de pup om na de geboorte verder naar de longen van de pup te trekken. De geactiveerde larven van de moederhond zullen ook naar de melkklieren verhuizen om de pups via de melk te kunnen besmetten. Dat is dan ook de reden dat het erg belangrijk is om de pupjes en de moeder in het nest regelmatig te ontwormen.

Yumi heeft het nog steeds druk met de kittens. Deze zijn inmiddels verhuist naar de kattenren/voliere omdat de puppyren niet echt geschikt is voor jonge katjes...ze klauteren er zo uit! Vanaf de bank kunnen we dan naar de katjes kijken...terwijl Yumi met haar neus er bovenop zit! De andere dames hebben het er niet zo druk mee als Yumi! De katjes los laten lopen is geen optie als de dames er bij zijn, de jachtdriften zouden eens te sterk zijn...                              

Yumi vermaakt zich verder op ons weiland nog goed met schapenkeutels en paardenmest smikkelen, rollebollen in dode muizen, begraven van haar lamsbout en af en toe achter haar balletje aan"rennen"! Ze gaat daar dan ook lekker in het koele zand onder de keet liggen...als ze daar maar geen hol maakt voor haar pupjes!

 

 We kunnen de pupjes inmiddels ook voelen bewegen! Het is zo mooi om dat te voelen!

Verder hebben we de werpkist neergezet, zijn er nieuwe vetbedden besteld, de Benebac (probiotica) en Banminth (ontwormingsmiddel) zijn al binnen. Kippenbouten om bouillon te maken en  druivensuiker zijn aanwezig, evenals puppymelk. De weegschaal en de lintjes staan klaar!  Ik heb week 8 vrij, dus wij zijn er klaar voor!               
                                                                             

                                                   8 weken drachtig

De laatste week voor de uitgerekende datum! Gelukkig had ik deze week vrij gepland, want een hele week hebben we niet gehaald!
Yumi heeft nog wel lekker gerent en met de bal gespeeld op het weiland. Wel 's avonds, overdag is het echt veel te warm! Op woensdag 8 juni begon Yumi met onrustig gedrag, graven, hijgen...wat duurde tot 9 juni ';s avonds...toen kwam de 1e pup! Zie: BEVALLING